Iusuf Murat conduce cea mai numeroasă comunitate etnică din Dobrogea şi vrea ca membrii să îl accepte cu principiile sale. Pe 15 septembrie 2005 devenea cel mai tânăr muftiu din istoria comunităţii musulmane din România, fiind ales de Consiliul Sinodal cu 19 voturi din totalul de 25. S-a simţit încrezător că se va afla în fruntea unei minorităţi, dar în acelaşi timp în mijlocul şi aproape de problemele oamenilor.
Cu timpul însă s-a convins că este pus la mare încercare. „Mă simt tânăr, dar experienţa ultimilor ani m-a făcut să învăţ mult“, se destăinuie muftiul Iusuf Murat. A considerat că este necesar să acorde atenţie simbolurilor care îi reprezintă neamul şi a început prin repararea lăcaşurilor de cult şi construirea de minarete.
„Simbolul religiei noastre îl dă acea arhitectură a turnului de la moschee, pentru că noi existăm ca etnie pe aceste meleaguri din secolul XII“, istoriseşte liderul religios.
Apropierea de tineri
A călătorit în multe ţări şi a putut să constate că libertatea de care se bucură comunitatea musulmană română este rar întâlnită. „Suntem una dintre cele mai avantajate etnii nu doar din Balcani, ci din Europa pentru că ne putem practica religia, obiceiurile şi tradiţiile culturale, iar datoria noastră este să respectăm legile acestei ţări“, este de părere muftiul.
Chiar dacă sunt minoritari, turco-tătarii au aceleaşi probleme sociale pe care le au şi românii şi vin să ceară ajutor de la conducătorul lor spiritual. Iusuf Murat ascultă ideile tinerilor şi ia seamă la poveţele celor înaintaţi în vârstă.
„Avem o relaţie de prietenie. Nu sunt doar muftiu. Majoritatea mi-au fost elevi şi vreau să îi ajut să treacă peste obstacolele vieţii şi să-i îndrum să pună în practică valoarile religioase şi tradiţionale“.
Un altfel de lider
Se love