Solutii ale managerilor din piata constructiilor si imobiliare: deblocarea banilor pentru reabilitarea termica a cladirilor, reducerea sau chiar eliminarea temporara a TVA la toate locuintele noi, incurajarea pietei inchirierilor.
Propunerile constructorilor pentru stimularea pietei, aflata in declin, ar fi parteneriatele in sistem public-privat si concesiunile, cum este cea de la tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, in timp ce vanzarile de locuinte ar putea fi revigorate prin acordarea de vouchere lunare pentru cumparatori, garantarea creditelor pentru persoanele care ar putea intra in somaj sau aplicarea normei de TVA redus pentru apartamente indiferent de pret. Una dintre principalele probleme cu care se confrunta in prezent jucatorii din piata constructiilor este legata de restantele mari ale statului catre multe firme.
"In Romania toate companiile de stat administreaza bani, ceea ce este gresit pentru ca nu exista o fermitate in aplicarea normelor legislative. Constructorul ca sa participe la licitatii trebuie sa aiba taxele platite la zi. Dar din ce, daca nu incaseaza platile restante de la stat?", spune Ioan Aschilean, presedintele firmei de constructii Grup 4 Instalatii din Cluj.
Alaturi de necesitatea deblocarii acestor bani, constructorii considera ca trebuie declansat un program mai agresiv pentru anveloparea si reabilitarea cladirilor vechi, care ar crea locuri de munca pentru companiile mici de constructii, care sunt cele mai amenintate de faliment, potrivit lui Adrian Florescu, directorul general al ARACO.
Romeo Bogdanovici, presedintele ARACO Bucuresti si director de resurse umane al Hidroconstructia, spune ca pana in luna aprilie constructorii au incasat doar 55-60% din restantele pe anul trecut.
Pe de alta parte, dezvoltatorii imobiliari apreciaza ca in prezent singurele reduceri de pret la apartamente pot fi