Comisia Europeană (CE) a declanşat ieri procedura de deficit excesiv împotriva României, însă ne-a lăsat timp până la sfârşitul anului să ne revizuim politica bugetară.
Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că deficitul public al României a ajuns la 5,4% din PIB, în 2008, faţă de 3% cât era permis, cifră care reflectă derapaje importante ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi cu prestaţiile sociale. Pe de altă parte, experţii europeni susţin că acest deficit mare reflectă şi previziunile exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008, din cauza crizei. "România a urmat o politică bugetară prociclică în perioada de creştere explozivă a cererii 2005-2008, deficitul global crescând de la 1,2% în 2005 la 5,4% din PIB în 2008, în pofida creşterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Această evoluţie reflectă în mare măsură slaba planificare şi execuţie bugetară", potrivit comunicatului CE. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că reprezentanţii Comisiei Europene au dreptate în ceea ce priveşte declanşarea procedurii de deficit excesiv şi consideră că Executivul va reuşi să aducă situaţia "pe un făgaş normal". Comisia menţionează că politica bugetară vizează, începând din 2009, corectarea importantelor dezechilibre interne şi externe, care au fost lăsate să ia amploare în economie. "Aceasta face parte din programul economic adoptat în aprilie 2009 ca răspuns la asistenţa financiară acordată României de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii. Conform programului, în 2009 România va limita deficitul la 5,1% din PIB", se mai arată în comunicat.
TERMEN DE GRAŢIE
România are la dispoziţie 6 luni, începând din iunie, pentru a aplica măsuri, după deficitul excesiv din 2008. Comisia Europeană va stabili, în l