Sub un soare călduţ de mai, cu fum de la pastrama de viţel şi de oaie care se frigea pe grătare, cu brânză de toate felurile şi copturi delicioase, de la "Mama cozonacilor". Aşa şi-au petrecut gospodarii şi turiştii aflaţi în Bran-Moeciu începutul de Mai.
Aproape 40 de expozanţi şi-au etalat produsele în zilele de 1, 2 şi 3 Mai pe Platoul Inima Reginei, în cadrul evenimentului intitulat generic "Pleacă oile la munte" (doar că, mi-a spus un oier, oile deja urcaseră la munte, iar festivalul venise, astfel, cam... târzior!).
"Produs nou"
Începând din acest an, Primăria Bran, ANTREC Braşov, agenţia Bran şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine din zona Bran au promovat un nou produs turistic denumit "Pleacă oile la munte", în cadrul căruia a avut loc şi festivalul gastronomic "Un' te duci tu, mielule?". Festivitatea în sine şi-a dorit să marcheze un segment important al procesului de transhumaţă, prin care localnicii şi crescătorii de animale din zonă să ducă mai departe tradiţiile pastorale care au loc de-a lungul anului şi finalizate cu "Răvăşitul oilor". "Am creat evenimentul pentru a sărbători şi acest moment al plecării oilor la stână. Este o petrecere pe care o facem în cinstea ciobanilor, cărora le datorăm prosperitatea din această zonă", a spus primarul Gheorghe Hermeneanu.
Marfă bună la vânzare
Chiar dacă era o zi însorită de primăvară, Platoul Inima Reginei Maria, când am ajuns noi acolo, era aproape gol. Şi pentru că ciobanii aflaţi în standuri nu prea aveau clienţi pentru bunătăţile expuse pe tarabe, am reuşit să stăm şi noi de vorbă cu câţiva dintre ei, fără a ne fi întrerupt interviul ad-hoc. Baciul Florin Puchian din Bran, Şimon, ne-a spus: "Suntem oieri din tată-n fiu, am adus la târg produse tradiţionale, precum pastramă, caş, telemea, urdă, cârnaţi de oaie, toate preparate după reţetele familiei. Avem peste 2.