Constructorii si dezvoltatorii considera ca inceperea unui program agresiv de reabilitare termica ar putea salva activitatea companiilor mici de constructii, care ar putea sa intre in faliment din cauza declinului din constructii, in timp ce reducerea TVA de la 19% la 5% pentru toate tipurile de locuinte noi ar dinamiza segmentul tranzactiilor imobiliare.
Sfatul constructorilor si dezvoltatorilor pentru repornirea pietei constructiilor este ca in urmatoarea perioada statul „sa puna reflectorul" intr-o anumita directie de dezvoltare si sa fie mult mai disciplinat in derularea platilor catre constructori.
In caz contrar, Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), care reprezinta 1.300 de companii, va prelua penalitatile de la membrii asociatiei care au intampinat intarzieri de la stat si vor da in judecata Guvernul.
„Daca o companie va da in judecata statul pentru intarzierile platilor, Guvernul are parghiile necesare pentru a castiga. De aceea vom da in judecata statul prin cadrul asociatiei, care va reprezenta toti membrii care au probleme de acest gen", a declarat Ioan Aschileanu, vicepresedinte al ARACO si presedintele Consiliului de Administratie al companiei Grup 4 Instalatii din Cluj, cu afaceri anuale de peste 15-20 mil. euro.
Membrii ARACO sustin ca un loc de munca in constructii creeaza alte sapte locuri in industriile conexe, de aceea trebuie accelerate investitiile statului in acest domeniu.
In plus, constructorii sustin ca nu este practicata perceperea penalitatilor de catre stat pentru intarzierea platilor.
„Pana in luna aprilie constructorii au incasat circa 55-60% din restantele pe anul trecut. Chiar daca Guvernul a trimis banii, acestia nu au ajuns la constructori, de cele mai multe ori fiind blocati la nivelul consiliilor locale. In plus bancile nu au pus si ele umarul pentru a aju