2 surse ascunse de sodiu conţin fulgii de cartofi Darling
Pentru cei care nu au timp să cureţe doi-trei cartofi şi să îi amestece cu puţin unt, fulgii de cartofi Darling pot fi o alternativă rapidă. Numai că, dacă citiţi cu atenţie eticheta, vă veţi da seama că nu este o variantă sănătoasă.
Cartofii deshidrataţi sunt ingredientul principal, însă sunt combinaţi cu aditivi alimentari care pun în pericol sănătatea. Difosfatul disodic E450 dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Din această cauză, în timp, pot apărea ostoproza, dar şi depuneri anormele de calciu (cioc de papagal). Metabisulfitul de sodiu E223 împiedică fixarea vitaminei B1, lipsa acesteia ducând la probleme ale sistemului nervos. De asemenea, acesta duce la apariţia astmului de sulfit şi a eczemelor şi alergiilor. La fel de periculos este şi butilhidroxianisolul E320. Acesta are un potenţial cancerigen ridicat, putând produce schimbări la nivelul ADN-ului. E320 poate provoca alergii şi stări de somnolenţă, poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, are efecte estrogenice. Doza zilnică admisă stabilită de JEFCA (forul european care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) este de 0,5 mg/kg corp.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat are valoare energetică foarte ridicată, 378 kcal. De asemenea, conţine două surse ascunse de sodiu, de care trebuie să ţină cont mai ales suferinzii de boli renale, cardiovasculare şi hipertensivii.
Concluziile specialistului
În urma analizei informaţiilor de pe etichetă, prof. Mencinicopschi ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de boli cardiov