Primul în ordinea cronologică este chiar "partidul prezidenţial". Partidul Democrat-Liberal (PD-L), fost Democrat, care are un sediu în cea mai scumpă zonă a Bucureştiului primit în folosinţă de la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Primit este elegant spus. Respectiv, imobilul a parvenit Frontului Salvării Naţionale şi apoi Partidului Democrat - care s-a rupt din FSN - prin grija premierului din acea vreme, Petre Roman. De altfel, decizia a făcut obiectul unei cercetări penale a Parchetului General.
Pe scurt, imobilul preluat de la fosta gospodărie a PCR a fost inclus iniţial pe lista unor clădiri care urmau să fie închiriate unor societăţi comerciale străine sau unor reprezentanţe diplomatice. Premierul Roman însă a decis de unul singur să schimbe destinaţia imobilului.
FOLOSIT DE PD-L, ÎNGRIJIT DE RA-APPS
În ziua în care reporterii Jurnalului Naţional au vizitat sediul PD-L, în curtea acestuia se muncea cu zel. Curăţenia de primăvară era făcută cu toată responsabilitatea de angajaţi ai RA-APPS. Cele trei corpuri de clădire folosite de formaţiunea politică aflată astăzi la putere aparţin în continuare moştenitoarei Gospodăriei de partid, RA-APPS.
Partidul plăteşte chirie pentru clădiri şi pentru o suprafaţă de teren care s-ar afla sub cele trei imobile şi între ele, dar în aceeaşi curte există o suprafaţă mult mai mare de teren.
Este vorba de Parcul Filipescu. Aşa se face că PD-L funcţionează în mijlocul unui cochet parc, dar administrarea o face tot statul român, prin RA-APPS.
Suprafaţa parcului este de 20.000 de metri pătraţi şi teoretic acesta ar fi un spaţiu public. Evident însă, poarta de la sediul partidului este vegheată de un paznic şi dotată cu o barieră care să limiteze accesul publicului. Din melanjul acesta dintre proprietatea publică - a Protoc