Graţie noilor tehnologii, civilizaţii antice, dar şi alte subiecte ale istoriei renasc în variantă 3D. Fie că este vorba despre animaţie, fie despre scanare şi reproducere tridimensională, putem acum înţelege mai bine lecţii de istorie. Şi este doar începutul în ceea ce va să însemne interacţiunea cu aceste lumi virtuale.
O echipă formată din zece oameni de ştiinţă din Italia şi Austria explorează catacombele din vremea persecuţiei împotriva creştinilor, înarmaţi cu echipamente de ultimă generaţie. Chiar dacă parte din catacombele romane sunt incluse de ani buni în circuite turistice, nu toate comorile culturii creştine din primele secole au fost studiate. Catacomba Domitillei, de exemplu, se întinde pe mai mulţi kilometri, dar numai pe o lungime de 500 de metri poate fi vizitată din motive de siguranţă.
Dar echipa condusă de arheologul vienez Norbert Zimmerman scanează cu lasere fiecare metru pătrat: picturi, morminte, rămăşiţe care se întind până în secolul IV. Pregătirile au început din 2006, dar elaborarea proiectului a cerut timp.
Cercetătorii folosesc un echipament sofisticat, de forma unui cilindru fixat pe un stativ. Tot ceea ce înregistrează scanner-ul este transmis unui computer, informaţiile fiind ulterior puse cap la cap. Se reconstituie astfel tot ceea ce se află în catacombe, computerul putând apoi să redea aidoma unui film. Este o reproducere 3D, dar nu ceva virtual, nu este animaţie.
"Chiar dacă munca noastră la Domitilla este aproape de sfârşit, numai studierea tuturor detaliilor ne va lua aproape un an", a declarat dr Zimmerman pentru BBC.
Echipa nu intenţionează să scaneze toate catacombele romane (aprox. 170 de kilometri), dar prof. Zimmerman promite că, imediat ce varianta 3D a Domitillei este pusă la punct, întregul proiect va fi pus la dispoziţia publicului.
Catacomba Domitil