Atacurile cibernetice sunt în creştere, iar disponibilizările din domeniul IT reprezintă o sursă pentru sferele de interese infracţionale cibernetice, potrivit studiului “e-Crime 2009”, realizat de KPMG şi AKJ Associates. Astfel, 66% dintre participanţii la studiu cred că disponibilizările din domeniul IT reprezintă o sursă de forţă de muncă ce se poate orienta catre sferele de interese infracţionale cibernetice, iar 62% din cei care au răspuns chestionarului sunt de părere că afacerea în care activează nu alocă destul timp, resurse umane şi materiale pentru identificarea vulnerabilităţilor.
Tendinţe
Ca şi tendinţe, 41% dintre participanţi indică o creştere a complexităţii tehnice a atacurilor cibernetice asupra reţelelor proprii de comunicaţie, 49% dintre participanţi din domeniul serviciilor financiare indică o creştere a complexităţii tehnice a atacurilor cibernetice asupra clienţilor, iar 63% din participanţi sunt de părere că web site-urile infectate constituie baza de plecare pentru fraudele legate de aplicaţiile on-line.
Riscuri
Potrivit studiului, în climatul economic actual, riscul unei infracţiuni cibernetice efectuată din interiorul companiei are o valoare deloc de neglijat. Cunoaşterea vulnerabilităţilor unui flux al afacerii sau al unei aplicaţii poate facilita exploatarea acesteia. Astfel, peste 60% din participanţi consideră ca fiind cele mai riscante infracţiuni: furtul de date confidenţiale de către angajaţi, cunoaşterea vulnerabilităţilor unei aplicaţii sau flux al afacerii şi nu în ultimul rând furtul proprietăţii intelectuale.
"Deloc surprinzător, ajungem la concluzia că cei care îşi cunosc foarte bine sistemele de securitate şi investesc în acestea sunt mult mai puţin îngrijoraţi decât cei care nu fac acest lucru", a declarat Aurelia Costache, constultantă IT KPMG România.
Raportările
Volumul de raportare