MODEL DE SUCCES. Noemi, micuţa sirenă de un an şi jumătate, din Timişoara, îşi coordonează mişcările mai bine decât copiii născuţi tradiţional. Sursa: Adi Pîclișan
Câteva sute de copii din România au fost născuţi în apă, iar efectele benefice ale acestei proceduri se fac simţite la tânăra generaţie. Prima naştere de acest fel a avut loc în judeţul Braşov, la Victoria, în anul 1998.
În prezent, singurul loc unde mămicile pot naşte, legal, prin această metodă este Centrul Medical Unirea din Bucureşti. Preţul mediu al unei naşteri în apă este de 2.280 de euro. „Toţi aceşti copii sunt superînotători şi, dacă reflexele le sunt dezvoltate, capătă abilităţi deosebite”, afirmă Vania Limban, care predă cursuri speciale pentru bebeluşi şi proaspete mămici.
„Erau prea multe avantaje, ca să nu aleg acest tip de naştere”
La vârsta la care alţi bebeluşi abia se ţin în picioare, o fetiţă din Timişoara, în vârstă de un an şi jumătate, s-a născut sub apă şi are reflexele foarte bine dezvoltate. Calcă energic pe marginea bazinului de înot, se opreşte, împinge burtica înainte, ridică mâinile în aer şi dă din ele ca din nişte aripioare, ca să-şi ia avânt. Apoi plonjează în bazin şi înoată pe sub apă, cu ochii deschişi, toată numai un zâmbet. Este în elementul ei.
Când ajunge la suprafaţă se ridică singură din bazin. „Abia după vârsta de 2 ani copiii au curajul să intre singuri cu capul în apă. Mai mult, de regulă, copiii învaţă să stea în plută abia pe la vârsta de 3-4 ani, susţinuţi”, explică doctoriţa Ioana Vârtosu, de la Şcoala mamei „Junior”, care derulează proiectul de aquagym.
Deşi locuieşte în Timişoara, Noemi a venit pe lume la spitalul orăşenesc din Victoria, judeţul Braşov, pentru că numai acolo mama ei a putut să nască în apă, aşa cum şi-a dorit.
„Pentru mine, primul bebe - sarcina, na