Un studiu realizat la nivel mondial plasează Republica Moldova printre cele mai triste locuri de pe mapamond. Basarabenii consideră însă că este o exagerare. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
La mai bine de o lună de la protestele din Republica Moldova, înăbuşite cu forţa de către autorităţile de la Chişinău, unii intelectuali de peste Prut se întreabă dacă nu cumva tocmai au fost aruncaţi înapoi în timp câţiva ani. Ei susţin că acum, la Chişinău, pluteşte o atmosferă de deznădejde. Şi o tristeţe care pare a aduce aminte de o carte de călătorii scrisă de un jurnalist american, Eric Weiner, „The Geography of Bliss”.
Călător prin „cel mai nefericit loc din lume”
Weiner a trecut prin Republica Moldova, în încercarea lui de a identifica locurile cele mai „fericite” şi pe cele mai „nefericite” de pe glob, ghidat de un clasament al „fericirii” în lume, realizat de sociologii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Olanda). Aceştia au creat „Baza de Date a Fericirii în Lume”, conduşi de profesorul Ruut Veenhoven, de la Departamentul de Sociologie.
Au urmărit pe parcursul mai multor ani rezultatele unor sondaje printre poparele lumii şi susţin că pot declara cât de fericiţi sunt oamenii de acolo. Astfel, Moldova este plasată între poziţiile 116-119 din 144, după un studiu efectuat între 2000 şi 2008. Împarte acelaşi loc cu Congo (Kinshasa), Lituania şi Armenia şi ar fi „cel mai nefericit loc din Europa”.
Basarabenii cred însă că şi topul acesta, ca orice vine de fapt din Occident pe o astfel de temă, nu este decât o privire superficială aruncată asupra unui spaţiu pe care vesticii nu-l înţeleg. „E obsesia «omului alb»”, spune scriitoul Vasile Ernu. „Basarabenii sunt şi ei «niş te» oameni ca mulţi alţii. Nu pot să fac o scală de la 1 la 10 şi să analizez sentimentul nefericirii”, adaugă acesta.
@