Compania INAR SA Braşov a încheiat anul trecut cu un profit de 40.000 de lei la o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei, iar pentru acest an şi-a bugetat o cifră de afaceri în creştere, de 1,4 milioane de lei, şi un profit de 60.000 de lei, în condiţiile în care aproximativ 150.000 de lei urmează a fi fondul de investiţii în dotări.
Fostul director general al companiei, Carol Ambruş, este nemulţumit de faptul că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat că toate cele 17 institute de cercetare au pierderi şi din această cauză vor fi scoase la vânzare. „INAR SA nu a avut pierderi în perioada în care am fost eu director general, deci nu ar fi avut ce să acopere. Oricum, ideea de a scăpa de toate institutele de cercetare este dezastruoasă pentru economia României”, a spus Ambruş. Acesta a explicat că înainte de 1989, în cercetare, numai în Braşov, lucrau peste 7.000 de oameni, din care 4.500 erau cercetători în cele zece institute, iar acum, în doar patru institute, mai lucrează doar ceva peste 100 de cercetători.
Ambruş este nemulţumit şi de faptul că actuala guvernare nu a alocat decât 0,16% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cercetare, pe când anul trecut erau alocaţi 0,64% din PIB. „De exemplu, Slovacia a alocat componentei de cercetare 3% din PIB, iar rezultatul este că acum slovacii au cel mai mare procent de maşini produse pe cap de locuitor, pe când la noi nu se mai face nimic”, a explicat sursa citată. „Realitatea a demonstrat că au supravieţuit cu bine institutele care au rămas de drept public – adică în proprietatea statului, obţinând titulatura de institut naţional şi, implicit, subvenţii de la stat şi acces mult mai uşor la fonduri destinate cercetării. Este cazul Institutului de cercetare pentru cartof şi sfeclă de zahăr, care în 2005 a obţinut şi titulatura de institut naţional, dar şi al Institutului de cercet