În urmă cu câteva săptămâni a făcut înconjurul agenţiilor de presă ştirea că Prinţul Albert al II-lea de Monaco s-a arătat încântat de gustul unui borş de peşte preparat ca-n Delta Dunării. Întâlnirea de la bordul vasului "Camena" dintre prinţul monegasc şi doi miniştri români - al Culturii, Teodor Paleologu, şi al Turismului, Elena Udrea - a avut un caracter discret şi privat, aşa că jurnaliştii n-au putut să surprindă exact momentul de încântare provocat de degustarea bucatelor româneşti.
Însă Jurnalul de Bucătărie şi-a trimis delegaţii la Tulcea pentru a afla reţetele chiar de la bucătarul care le-a pregătit. Aşa se face că într-o zi de început de mai, la "Delta", în Tulcea, aveam să facem cunoştinţă cu bucătarul şef al celui mai mare complex hotelier de la "gurile Deltei Dunării", Nicolae Buşu, un aromân vrednic, cunoscut mai mult sub numele său de acasă, din satul Alifac (comuna Casimcea): "Coli".
Un meniu "princiar"
Când am intrat în bucătăria restaurantului, pregătirile pentru reconstituirea prânzului princiar erau în toi, aşa că am trecut direct la descrierea meniului. "Aici avem gustarea: icre de ştiucă, scrumbie marinată, somn afumat, ştiucă umplută, salată de ţelină şi icre negre. Apoi, ciorba de peşte - numai cu peşte din Dunăre, fără oase, tăiat în crutoane: şalău, somn, crap, lin şi biban. Felul de bază este compus din: medalion de morun, păstrugă la grătar, tăiţei din dovlecei şi morcov, mămăliguţă la grătar şi sos vinegretă". Montate pe farfurie în manieră "gastronomică", preparatele, chiar dacă sunt neaoşe, ale Deltei, pot fi oricând "egale" unor mâncăruri internaţionale din marile restaurante ale lumii. Dacă ne gândim că Monaco este "nava-amiral" a celui mai important bucătar al planetei, Alain Ducasse, şi că la Monte Carlo aproape că nu există restaurant care să nu aibă bucătari cu un pumn de stele Michelin în buzu