La 25 de ani, orice tânăr este la început de drum, în căutarea unei profesii care să se potrivească personalităţii, dar care să îi aducă satisfacţii. Manuela Enache este printre cei privilegiaţi, care practică meseria visată: dirijor al Coralei Academice a Universităţii Naţionale de Muzică.
De la numai opt ani, Manuela Enache a început să cânte la vioară sub îndrumarea mamei sale, profesoară de muzică. După terminarea Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, tânăra a urmat Conservatorul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specializarea dirijat academic, având ca obiecte de studiu arta corală interpretativă, cu cele două componente ale sale: dirijatul şi cântul coral, sub îndrumarea profesorilor care au devenit şi modelele sale: Valentin Gruescu şi Mihai Diaconescu.
„Tematica acestui curs, grupată pe cele două direcţii amintite, vizează însuşirea tehnicii dirijorale, a tehnicii de cânt coral şi sonorităţii corale, problematica şi stilistica interpretării, tehnica lucrului cu corul, repertoriu, programe, concerte. Având în vedere o permanentă şi organică împletire a problemelor teoretice cu cele practice, un rol important în tratarea tematicii revine repertoriului, ca modalitate de însuşire practică a disciplinei“, a spus Manuela Enache.
Pe lângă formarea deprinderilor practice de dirijat, a tehnicii dirijorale individuale, viitorii absolvenţi trebuie să cunoască şi un bogat repertoriu cu lucrări reprezentative din literatura corală românească şi universală. Însuşirea tehnicii dirijorale se realizează prin multă muncă, ani de studiu, ore de analiză a partiturilor şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea deprinderilor de lider al unui grup. În spatele unui concert excepţional stă foarte multă muncă: analiza partiturilor şi încercarea de a aduce la un numitor comun întreg ansamblul coral. Deşi are doar 25 de ani, Manuela ştie să luc