Kremlinul nu exclude folosirea fortei militare in batalia pentru resursele energetice si considera NATO si SUA amenintari foarte mari la adresa sa si a intregii lumi, potrivit Strategiei de securitate nationala a Rusiei, semnata ieri de presedintele Dmitri Medvedev.
Documentul de 13 pagini prezinta o lista cu principalele amenintari la adresa securitatii nationale si cu prioritatile guvernului pana in 2020.
"Politica internationala se va concentra asupra gasirii cat mai multor surse de energie, inclusiv in Orientul Mijlociu, Marea Barent si in zonele arctice, precum si in Asia Centrala si zona caspica", se arata in documentul postat pe site-ul Consiliului de Securitate al Rusiei. "Pe fondul acestei lupte acerbe pentru resurse, incercarile de a folosi forta militara pentru rezolvarea problemelor ce vor aparea nu pot fi excluse. Balanta de forte existenta in prezent la granitele Rusiei si ale aliatilor sai poate fi oricand destabilizata", mai scrie in document.
Rusia reprezinta o importanta resursa energetica pentru Europa, asigurand un sfert din consumul european de gaz. In incercarea de a scapa de aceasta dependenta, Uniunea Europeana a dezvoltat mai multe proiecte printre care conducta Nabucco, ce va aduce gaze din Asia Centrala in batranul continent, ocolind Rusia.
Moscova nu s-a lasat insa mai prejos si pregateste un proiect concurent celui european, South Stream. Oficialii rusi au convins deja statele care participa la Nabucco (spre exemplu Bulgaria) sa ia parte si la proiectul lor.
De altfel, europenii au cunoscut deja de doua ori mania rusilor, in 2006 si in ianuarie 2009. Atunci Moscova a intrerupt livrarea de gaze catre Ucraina, in baza unor neintelegeri legate de niste datorii, fapt ce a afectat intreaga Europa.
In privinta aparitiei cat mai multor conflicte armate la granitele sale, una dintre cele mai mari amenintari la a