Evolutiile actiunilor BVB au devenit foarte volatile in ultimele luni. Volatilitatea medie zilnica (deviatia standard a randamentelor zilnice) inregistreaza o valoare de 3,33%, cea mai mare dintre valorile calculate pe perioade de un an calendaristic in istoria indicelui BET.
Probabil ca nu intamplator, a doua cea mai mare valoare se inregistreaza in anul 1997: 2,96% (ambele valori au fost calculate pe perioade sub un an: septembrie - decembrie in 1997, ianuarie - mai in 2009). In fine, a treia cea mai mare valoare s-a inregistrat in anul 2008: 2,68%.
Crizele produc agitatie pe bursa. Volatilitatea, ce masoara amplitudinea variatiilor preturilor actiunilor, exprima nivelul de incertitudine al investitorilor, ale caror sentimente evolueaza in salturi mari, atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ.
Scaderile din 2008 au creat sentimente negative puternice (pe langa pierderi mari pentru investitorii care nu au fost suficient de inspirati sa vanda la timp), ceea ce a impiedicat intrarea in piata in ultimele doua luni; cresterile din ultimele luni au creat sentimente pozitive puternice, ceea ce a determinat multi investitori sa isi asume riscuri foarte mari.
Banii se fac greu la bursa. Daca s-ar fi obtinut usor, atunci nu ar mai fi muncit nimeni, ci toata lumea ar fi trait din investitii profitabile pe piata de capital. Insa adevarul este ca lucrurile simple pe piata de capital sunt numai doua:
- E usor sa pierzi bani la bursa;
- E usor sa crezi ca poti sa faci multi bani la bursa.
Prima idee este foarte clara. Investitorii care nu au vandut la timp anul trecut, au inregistrat pierderi de pana la 90% pe unele actiuni. Desi actiunile au crescut in ultima perioada, asemenea pierderi se recupereaza foarte greu. Spre exemplu: cu toata cresterea SIF5 de aproape 200% in ultimele doua luni, investitorii care au cumparat actiuni in i