O statistică a Poliţiei Române, pentru perioada 2004-2008, indică anul 2006 ca vârf din punct de vedere al numărului de violuri înregistrate oficial (1.116). Indicele scade sensibil şi astfel, ultimele date arată că, în 2008, infracţiunile de viol au ajuns la 1.016.
În ceea ce priveşte numărul proceselor pentru agresiune sexuală aflate pe rol, aceeaşi statistică indică o cifră de aproximativ 100.000, punctul culminant fiind atins în 2006 (45.487 de cazuri ). Din punct de vedere al repartizării pe regiuni, cele mai multe procese de viol au fost intentate în judeţul Iaşi (6.663), iar cele mai puţine în judeţul Covasna (651).
Deşi de cele de mai multe ori a fost acuzat că este un oraş nesigur pentru femei, Bucureştiul a dovedit contrariul. Capitala se află pe poziţia 7 în clasamentul general la nivel naţional ca număr de cazuri de viol ajunse în instanţă.
Britanicele nu reclamă
Spre deosebire de România, femeile din Marea Britanie sunt reticente atunci când vine vorba să reclame violul sau să îşi dea în judecată agresorul.
Cifrele publicate de sociologii britanici, citaţi de publicaţia Times, indică Marea Britanie pe ultima poziţie în Europa din punct de vedere al numărului de procese pentru viol numai (6,7%). În fruntea clasamentuului, însă, se află Franţa cu o rată a condamnărilor de 19%.
Femeile sunt nehotărâte
Una dintre cauze, spun aceştia este neîncrederea femeilor în actul de justiţie. Astfel, atât procurorii, cât şi poliţiştii s-au aflat în centrul atenţiei, în urma publicării unui amplu studiu la nivel european, care din care a reieşit că una din trei femei violate îşi retrege plângerea la poliţie.
Studiul european, care s-a realizat în 33 de ţări europene, s-a bazat pe 1.100 de statistici şi documente oficiale puse la dipoziţie de aceste ţări, în elaborarea