UniCredit, cea mai mare banca a Italiei, a inregistrat in primul trimestru un profit mai mic cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in urma constituirii de provizioane in valoare de 1,65 miliarde de euro impotriva pierderilor legate de credite, scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 447 mil. euro de la 1,06 mld. euro cu un an in urma, peste media estimarilor a 8 analisti chestionati de Bloomberg, ce indica 438 mil. euro. Comisioanele nete au scazut cu 25%, pana la 1,85 mld. euro pe fondul unei incetiniri inregistrate pe segmentul serviciilor corporate.
Directorul executiv al bancii, Alessandro Profumo, incearca sa contracareze efectele turbulentelor de pe piata globala prin reduceri de costuri si intarirea capitalului. Banca a eliminat locuri de munca, si-a anulat dividendele, a atras 3 miliarde de euro de la investitori si a aplicat pentru ajutor de stat de 4 miliarde de euro din Italia si Austria.
Veniturile nete din dobanzi au avansat cu 3,7% pana la 4,7 miliarde de euro. Pierderile din tranzactionare s-au redus in primul trimestru pana la 93 de milioane de euro de la 683 de milioane de euro cu un an in urma pe fondul unor "conditii de piata mai putin extreme", a anuntat banca.
"Admitem imbunatatirea mediului pentru UniCredit, insa ramanem prudenti in privinta riscurilor legate de deteriorarea calitatii activelor", a declarat Andrea Filtri, analist in cadrul Merrill Lynch.
UniCredit a anuntat ca declinul costurilor legate de risc din cadrul diviziei de operatiuni de investitii "compenseaza cresterea din Europa Centrala si de Est si efectele incetinirii macroeconomice asupra retailului si diviziilor corporate".
Pe fondul devalorizarilor monetare, rata capitalului Tier 1 a scazut la 6,4%, de la 6,5% la sfarsitul anului trecut. UniCredit detine cea mai mare banca a Poloniei si subsidiare in Ungaria, Romania, Tucia