Agentia Spatiala Europeana lanseaza joi doua telescoape europene, cu o valoare combinata de 1,9 miliard de euro, din Guiana Franceza, in nordul Americii de Sud.
Observatoarele Herschel si Plank vor studia cerul pentru a obtine noi informatii in legatura cu originile si evolutia cosmosului, informeaza BBC.
Telescopul pentru radiatii "Planck" si telescopul "Herschel Space Observatory" vor fi lansate cu ajutorul unei rachete Ariane V de la baza ESA de pe coasta Guianei Franceze. Odata ajunse in spatiu, ele se vor desparti, fiecare avand obiectul sau de studiu.
"Herschel Space Observatory" va fi cel mai mare telescop spatial lansat vreodata si este numit dupa un muzician german, William Herschel, cel care a descoperit radiatiile infrarosii in 1800. Herschel va furniza imagini de o claritate impecabila, avand o oglinda de 3,5 metri si panouri solare ce il vor alimenta cu energie.
Telescopul va fi plasat pe orbita la 1,5 milioane de kilometri de Pamant si va ajuta la studierea fizicii si chimiei corpurilor ceresti precum cometele, asteroizii si planetele sistemului solar, dar si a galaxiilor indepartate.
Herschel va furniza si imagini ale norilor de gaze si praf din galaxiile apropiate de noi, dar si din Calea Lactee.
Telescopul "Hubble", lansat in 1990, a transmis pe Pamant mii de imagini ale Galaxiei, ajutand la determinarea varstei Universului, la elucidarea misterelor legate de nasterea galaxiilor si de expansiunea Universului.
In ultima vreme, insa, oamenii de stiinta au ajuns la conluzia ca "Hubble" este prea batran pentru a mai face fata misiunilor, avand nevoie de reparatii in urma unor defectiuni.
Agentia Spatiala Europeana lanseaza joi doua telescoape europene, cu o valoare combinata de 1,9 miliard de euro, din Guiana Franceza, in nordul Americii de Sud.
@N