Procedurile de faliment ale producatorului auto Chrsyler s-ar putea derula pe o perioada de doi ani si nu doua luni, termen sugerat de presedintele Statelor Unite Barack Obama, a declarat un oficial al administratiei prezidentiale, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Cele 60 de zile proiectate de presedintele Obama de pe 30 aprilie, la conferinta in cadrul careia s-a anuntat intrarea in faliment a constructorului auto, se aplica numai in cazul unei vanzari a activelor celor mai performante catre o noua entitate, a adaugat oficialul din administratia Obama. Dupa acest termen, creditorii companiei vor continua sa se lupte in instanta pentru fabricile nedorite si alte active pentru a-si recupera datoriile de 7 mld. dolari (5,12 mld. euro), contractate de Chrysler, potrivit unor case de avocatura.
Chrysler a primit unda verde din partea Tribunalului pentru falimente de a trece la o vanzare rapida a activelor din portofoliu catre o noua entitate, detinuta de producatorul italian Fiat, un trust apartinand sindicatului muncitorilor din industria auto americana UAW (United Auto Workers) si guvernele american si canadian, desi creditorii companiei au solicitat blocarea vanzarii Chrysler sau modificarea acesteia pentru a atrage mai multi investitori. Barack Obama declara la sfarsitul lui aprilie ca "falimentul Chrysler va fi unul rapid, prin care producatorul auto ar putea continua sa activeze pe piata si sa iasa la suprafata pe o pozitie mai puternica".
Fiat va prelua initial 20% din pachetul de actiuni al Chrysler, insa potrivit acordului dintre cei doi producatori, grupul italian isi va putea majora participatia dupa rambursarea imprumuturilor guvernamentale. In cadrul procedurii de faliment, statul american va acorda ajutoare de 3-3,5 mld. dolari. Procesul de preluare de catre Fiat prevede ca producatorul auto american sa plateasca despagubiri de 35