Conducerea grupului german PCC, principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), considera ca nici dupa ce combinatul chimic va investi 500 mil. euro prin preluarea si modernizarea petrochimiei de la Arpechim, asa cum prevede strategia actuala, compania nu va face fata concurentei pe termen lung.
"Si cu investitiile planificate de 500 de milioane de euro, peste 2-3 ani de zile Oltchim tot va avea un dezavantaj fata de competitorii sai din cauza capacitatii de productie reduse comparativ cu acestia, care nu permite un nivel de eficienta ridicat. Ai putea mai bine sa pui banii aceia la banca", este de parere Zaremba Wojciech, directorul de dezvoltare al grupului PCC.
El a dat exemplu combinatul Petchim din Turcia, una dintre principalele piete de desfacere ale Oltchim, care are in prezent o capacitate pentru piroliza de 550.000 de tone pe an si vrea s-o majoreze la 850.000 de tone in urmatorii doi ani. Anwil din Polonia, un alt concurent puternic al Oltchim, produce 700.000 de tone de etilena pe an si vrea sa-si dubleze capacitatea pana in 2015, potrivit PCC.
De cealalta parte, planurile Oltchim prevad cresterea in urmatorii doi ani a productiei de etilena dupa preluarea petrochimiei Arpechim de la 185.000 de tone pe an la 300.000 de tone, mult sub nivelul competitorilor de pe piata.
Conducerea PCC mai spune ca Borsodchem din Ungaria, unul dintre principalii concurenti ai Oltchim care se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea a combinatului romanesc, prin faptul ca nu dispune de instalatie de producere a etilenei, a inceput sa se retraga din business si se orienteaza pe alte produse de nisa.
Zaremba a mai precizat ca in prezent investitiile in capacitati de piroliza se invart in jurul nivelului de un milion de tone pe an, iar nivelul mediu din prezent al acestor capacitati in Europa este in jurul a 400.000 de tone, mai mul