Bursa Romana de Marfuri (BRM) isi va majora capitalul social cu 3,64 milioane de lei (0,87 mil. euro), pana la 11 milioane de lei (2,65 mil. euro) si intentioneaza achizitia sau constituirea unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF) pentru tranzactionarea instrumentelor financiare derivate.
"Consiliul de Administratie a fost mandatat sa gaseasca o solutie in ceea ce priveste societatea de intermediere pe piata de capital a instrumentelor derivate pe marfuri. BRM va putea detine capitalul majoritar intr-o societate deja existenta sau va constitui o noua societate, caz in care procedurile de autorizare vor dura cateva luni. Fiecare din cele doua variante are avantaje si dezavantaje. Din contactele pe care le avem in piata, stim ca exista posibilitati de achizitie, dar ramane ca membrii Consiliului de Administratie sa gaseasca solutia. Poate chiar gasim alta formula parteneriala, nu neaparat achizitia sau constituirea unei SSIF", spune Septimiu Stoica, presedintele BRM.
Potrivit acestuia, legislatia in vigoare nu permite ca BRM sa tranzactioneze direct pe pietele reglementate instrumente financiare derivate si are nevoie de un intermediar pe piata de capital. Produsele derivate ale Bursei de Marfuri urmeaza a fi lansate in lunile urmatoare si vor fi, intr-o prima faza, pe produse petroliere, energie electrica, metale, cereale.
BRM a incheiat anul 2008 cu un profit de circa 344.000 de euro, dupa ce in 2007 institutia a inregistrat o pierdere contabila de 1,5 mil. euro. Anul trecut a fost anul de revenire pentru BRM, dupa patru ani de pierderi si o cifra de afaceri in scadere.
Totusi, estimarile initiale nu au putut fi atinse, in contextul in care economia a intrat in declin in semestrul doi. Volumul de tranzactionare a fost de 570 de milioane de euro, in conditiile in care obiectivul era de un miliard de euro. Numarul de t