Locuitorii comunei Ozun, din judeţul Covasna, şi-au propus ca, mâine, cu prilejul zilelor localităţii, să pregătească un colac secuiesc (kurtoskolacs n.r.), lung de zece metri.
1 /.
Tentativa lor vine după ce, anul trecut, cu aceaşi ocazie, au făcut unul de cinci metri. Prăjirea colacului uriaş va începe în jurul orei 12:00, aluatul urmând să fie pregatit încă de dimineaţă.
Pentru cel de anul trecut s-au folosit 12 kg de făină, 8 pachete de unt, 1 kg de zahăr 30 de pliculeţe de zahăr vanilat, 150 de grame de drojdie, 6 litri de lapte 10 ouă, coaja rasă de pe două kg de lămâi şi sare. Aluatul urmează să fie întins pe un „băţ” urias şi copt pe jar.
Kurtoskolacsul este o tradiţie locală şi o sursă de venit, în satul Sântionlunca, aparţinător comunei, aproape că nu există gospodărie în care să nu se prepare celebrul colac secuiesc pe care îl vând pe marginea Drumului Naţional 11, care leagă Braşovul de Bacău „Zilele Ozunului” au început astăzi cu Serbările Zilelor Şcolii – Şcoala Tatrangi Sandor, un cenaclu literar şi streetball, urmând ca mâine să aibă loc un concurs şi o demonstraţie de cai, un concurs de motociclete şi de tenis de masă, precum şi un concurs culinar.
Cu ocazia Zilelor comunei va cânta mâine seară formaţia Top Secret – Klemy, iar duminică la Biserică va fi prezentat un concert al unei formaţii din Ungaria, compusă din 84 de persoane.