Fermierii, reuniti in 408 organizatii ale utilizatorilor de apa care detin circa un milion de hectare, sunt subventionati de stat pentru reparatiile si intretinerea sistemului de irigat care acopera 70% din cheltuieli, pana in prezent fiind contractate doar 500.000 de hectare.
Agricultorii spun ca ideal ar fi sa se irige 1,5 mil. ha din cele 9,4 mil. ha de teren agricol din Romania, dar pentru moment, tinand cont de banii disponibili, plafonul maxim este de 35% din acesta suprafata. Inainte de ‘89 in Romania circa 3 mil. ha aveau potential irigabil si peste 2 mil. ha se irigau efectiv.
De irigat efectiv nimeni nu stie cat se va iriga anul acesta, pentru ca fermierii asteapta precipitatiile inainte sa apeleze la organizatii, dar specialistii cred ca suprafata va creste. „Din iunie incep irigatiile pentru culturile de toamna (porumb, floarea-soarelui, mazare), ceea ce inseamna ca suprafata contractata pentru irigat va ajunge la 800.000-900.000 ha", a declarat Viorel Nica, presedintele Ligii Organizatiilor Utilizatorilor de Apa.
Are insa statul bani pentru o asemenea solicitare? „Pentru intretinere, reparatii si paza, bugetul destinat irigatiilor este de 100 mil. lei (circa 24 mil. euro, calculate la cursul de schimb actual)", spune Alexandru Radulescu, director in cadrul Agentiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare(ANIF). Asta inseamna ca mai mult de 500.000 ha nu vor putea primi ajutor de la stat, daca luam in calcul subventia de 140 lei/ha (33,4 euro/ha) pentru intretinerea si reparatia sistemelor si 30 lei/ha (7 euro/ha) pentru paza.
Alti 50 mil. lei (12 mil. euro) sunt alocati pentru energia electrica necesara pomparii apei de irigat si pentru livrarea cu apa.
„Organizatiile incheie contracte cu ANIF si, pentru a beneficia de subventie, achita 20% din valoarea lucrarilor de reparatii si 10% din valoarea tarifului de livrare a apei. Di