Piata echipamentelor medicale ar putea sari pragul de 200 mil. euro la orizontului anului 2012, cu 50% mai mult comparativ cu nivelul de 139 mil. euro estimat pentru 2009. Dezvoltarea va fi sustinuta atat de sectorul privat care a prins viteza in ultimii ani, dar si de sectorul public, in conditiile in care descentralizarea programata sa inceapa de anul viitor va permite realizarea de licitatii pentru aparatura din spitale.
La 1 ianuarie 2010, spitalele vor trece de la Ministerul Sanatatii in administrarea autoritatilor locale, iar aceasta va insemna ca fiecare unitate va avea autonomia de a-si organiza propriile licitatii pentru achizitia de echipamente.
Astfel, pana acum achizitiile de aparatura medicala se faceau centralizat de catre Ministerul Sanatatii pentru toate unitatile din Romania, insa de anul viitor fiecare manager de spital va putea sa-si organizeze propriile achizitii.
Pentru firmele de aparatura medicala aceasta inseamna inceputul unei batalii cu o miza de zeci, poate chiar sute de milioane de euro.
Piata de echipamente pentru spitalele mari este disputata de GE Healthcare (40% cota de piata), Siemens (40% cota de piata) si Philips (restul), potrivit datelor ZF.
Licitatii ale statului de peste 280 de milioane de dolari
Cele mai mari contracte pentru firmele din domeniu de pana acum au fost in perioada 1999-2000, cand Ministerul Sanatatii a cheltuit aproximativ 280 mil. dolari pe dotarea spitalelor cu echipamente noi.
A urmat o perioada de trei - patru ani de acalmie, pentru ca al doilea val de licitatii sa se deruleze in 2007 - inceputul lui 2008. Atunci statul a venit cu 40-50 mil. euro pentru achizitia de aparatura.
Un nou val de achizitii va mari interesul marilor companii straine pentru piata locala, oricum aflata la adapost de efectele crizei.
"Factorii care au influentat piata sunt e