Desi moartea lui Marin Ceausescu a fost anchetata si la Bucuresti, si la Viena, instrumentarea cazului ridica, dupa 20 de ani, noi si mari semne de intrebare. Un exemplu relevant il constituie absenta din dosar a celor doua rapoarte medico-legale, redactate dupa expertizele facute atat in Austria, cat si in Romania.
Verdictul de sinucidere, dat de politia austriaca la scurt dupa ce corpul inert al fratelui fostului dictator a fost descoperit, pe 28 decembrie 1989, intr-o incapere din subsolul Ambasadei Romaniei la Viena, este pus la indoiala de avocata Suzanne Wolfe Martin. Angajata de guvernul Roman sa caute conturile familiei Ceausescu, Suzanne Wolfe Martin sustine ca a vazut fotografii ale cadavrului lui Marin Ceausescu cu ocazia unei deplasari in capitala Austriei, in primele luni ale lui 1990, si ca el nu prezenta semnalmentele unei morti prin spanzurare.
"S-a conchis ca a fost suicid prin spanzurare, iar decesul ar fi survenit din cauza fracturarii gatului. Ei bine, ca sa mori din asa ceva trupul trebuie sa cada de la o distanta cel putin egala cu lungimea acestuia. Insa corpul lui Marin Ceausescu atarnase la o inaltime de doar un picior (aproximativ 0,3 metri – n.r.) de la nivelul solului. Nodul funiei cu care s-ar fi spanzurat era exact la mijloc, in spatele gatului. Dar pentru un gat rupt, nodul ar fi trebuit sa apara in partea opusa. Nu era nici macar albastru la fata (semnul lipsei de oxigen – n.r.)", a explicat avocata.
In urma acestei declaratii, Romania libera a stat de vorba cu Valeriu Popa, fostul legist care a facut expertiza medico-legala din partea romana, si a studiat dosarul 23/P/1990, pastrat in arhiva Parchetului General. In timp ce Valeriu Popa se declara uluit ca raportul sau a disparut din arhive, lectura dosarului acestei morti suspecte a scos la iveala contradictii evidente: pe de o parte, in el se afirma