Craiovenii iau cu asalt pieţele, în căutare de legume şi fructe proaspete. Preţurile mai mici, dar mai ales produsele considerate mai sănătoase înclină balanţa în defavoarea marilor magazine.
„Toate la un leu, toate la un leu“, aşa îşi îmbia ieri o comerciantă din Piaţa Centrală cumpărătorii, în timp ce aranja pe tarabă legăturile de ceapă şi usturoi, salata verde, mărarul şi pătrunjelul. Maria Bălaşa, din Işalniţa, cultivă legume şi le vinde la piaţă. „Acum, primăvara, se cumpără mai bine“, a spus femeia. Din cauza crizei financiare şi a faptului că în supermarketuri preţurile sunt mult mai mari, craiovenii preferă să-şi cumpere din piaţă legumele şi fructele de sezon. La mare căutare sunt varza nouă, care costă 1,20 lei kilogramul, dovleceii, care se vând cu trei lei kilogramul, roşiile româneşti - 4,50 lei/kg, căpşunele -
7 lei/kg -, ca să nu mai vorbim de salată cu un leu bucata, şi ridichi, un leu legătura. Mărarul, pătrunjelul şi leuşteanul se dau „trei la leu“. În ceea ce priveşte preţurile, părerile sunt împărţite. Unii craioveni preferă piaţa pentru că, spun ei, pot obţine un preţ mai mic decât cel afişat de vânzător. „Întotdeauna îmi fac cumpărăturile în piaţă. Nu aţi văzut cum sunt legumele din magazine? Cu ce or fi ele tratate? Nici cele din piaţă nu sunt cultivate de ţărani, că majoritatea sunt precupeţi care cumpără de la angrosişti. Dar măcar verdeţurile astea de primăvară le găseşti la ţărani proaspete şi sănătoase“, a spus Costel Niţă, care îşi cumpărase un kilogram de castraveţi cu 2,50 lei. Cei mai frecvenţi cumpărători în pieţe sunt pensionarii, cei cu venituri mici, dar şi cei care preferă legumele şi fructele autohtone.
Supermarketurile, o alternativă
Legumele şi fructele din supermarketuri au un aspect mai frumos. Aduse din diverse colţuri ale lumii, acestea fac concurenţă produselor din piaţă şi mai ales