„Ce s-a intamplat in primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decat ma asteptam. Deci economia a raspuns foarte bine", a afirmat Isarescu. In ceea ce priveste rata inflatiei, guvernatorul crede ca varful a fost atins in primul trimestru, dar a fost depasit.
Inflatia lunara s-a redus in aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat in martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71% la 6,45%, in contextul ieftinirii preturilor serviciilor.
Isarescu a mai spus, referitor la deficitul bugetar si de cont curent, ca ajustarea acestora nu este un „lucru placut", fiind foarte greu sa faci o ajustare si, in acelasi timp, sa ai si crestere economica.
Guvernatorul a mai spus ca BNR nu a urmarit direct sau indirect finantarea deficitului bugetar, ci asigurarea lichiditatii pe piata monetara, iar in urma unui „moment greu" s-a creat o piata a titlurilor de stat „suficient de adanca". Isarescu a explicat ca BNR nu poate sa finanteze direct „nici cu un cent" deficitul bugetar.
Scrisoarea FMI e secreta pentru a nu distorsiona piata
Fondul Monetar International (FMI) nu publica scrisoarea de intentie incheiata cu Romania pentru a nu distorsiona piata, a declarat guvernatorul BNR, adaugand ca Romania a ajuns in cinci luni de la o imagine negativa la un exemplu pozitiv.
„Exista un curent de opinie ca acest acord, care a fost un pionierat, sa fie aplicat si altor state. In cinci luni, Romania a ajuns de la tara cu imagine negativa la un exemplu pozitiv", a spus Isarescu. El a mai precizat ca BNR a avut in ultimele luni o serie de intalniri in tara, unde s-a discutat despre criza, canalele de transmitere a acesteia si care ar fi masurile de contracarare, cu specificitate pe sistemul financiar.
Fara FMI si CE cursul ar fi putut urca la 5 lei/euro
Moneda nationala ar fi putut urca la peste 5 lei/euro dac