Pentru tinerii României, viitorul nu sună bine deloc. Mai pesimişti decât părinţii şi bunicii lor, majoritatea românilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani sunt convinşi că ţara se îndreaptă într-o direcţie total greşită. Sursa: Codrin Prisecaru
70% dintre tineri sunt de părere că nu-i aşteaptă nimic bun pe plaiurile mioritice, spre deosebire de 60% dintre adulţi. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), la comanda Ministerului Tineretului şi Sportului. Cercetarea a fost realizată în perioada 6-10 mai, pe un eşantion de 2004 persoane.
Criza, şomajul şi corupţia, principalele griji
Întrebaţi care sunt principalele trei probleme cu care se confruntă România de azi, tinerii au pus pe primele locuri chestiunile de ordin economic şi pe cele privitoare la nivelul de trai. Criza economică, lipsa locurilor de muncă/şomajul şi corupţia sunt în topul grijilor tineretului. Şi dacă de frica crizei mondiale nu pot dormi 49% dintre ei, din cauza şomajului îşi fac gânduri negre 38%.
Doar 1% sunt preocupaţi de problemele sociale şi de politica externă şi tot atâţia de „minciună/ bătaia de joc” şi de calitatea serviciilor medicale. Potrivit studiului CCSB, făcut public ieri, principalele nevoi personale ale românilor sunt cele legate de sănătate şi de nivelul de trai. Spre deosebire de restul populaţiei, pentru tineri sunt mai importante munca şi cariera personală decât sănătatea.
Astfel, 32% dintre tinerii chestionaţi au precizat că, pentru ei, „cel mai mult în viaţă contează” să fie sănătoşi, în timp ce 46% din restul populaţiei a pus sănătatea în topul fericirii. Numai 10% dintre respondenţi au menţionat că cel mai mult contează să aibă o viaţă fericită/liniştită, iar 17% - că vor că trăiască bine.
Pentru 51% dintre tineri important e cu