Odată cu lansarea liderului PSD în cursa pentru Cotroceni, se fac şi calcule privind succesorul. Indiferent de scorul alegerilor, social-democraţii ar putea avea un alt preşedinte. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Mircea Geoană a fost propus, ieri, oficial, de Consilul Naţional al PSD pentru rolul de candidat la Preşedinţia României. Maestru de ceremonii a fost chiar Ion Iliescu. „Vă fac această propunere cu convingerea că Mircea Geoană are şi potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune de înaltă răspundere”, a spus el în uralele a aproape 10.000 de PSD-işti. Că va ajunge sau nu la Cotroceni rămâne de văzut, însă Mircea Geoană va trebui să lase cuiva partidul. Ştie acest lucru şi se gândeşte la un succesor.
În spatele scenei unde candidatul Geoană savurează apalauzele şi uralele a început deja o bătălie în surdină pentru şefia PSD. Primul care şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua partidul este Adrian Năstase. Nu este singurul însă care îşi face calcule. Miron Mitrea ar putea fi şi el un pretendent. Recent, şi-a anunţat intenţia ca, la primul Congres, să candideze contra lui Geoană.
Şi Viorel Hrebenciuc, obişnuit să gândească viitorul cu şapte paşi înainte, analizează câteva variante. Având în vedere influenţa sa în partid şi, mai ales, asupra baronilor locali, va avea un cuvânt important de spus. Nu există lider PSD, central sau local, care să nu îşi facă planuri privind influenţarea alegerii viitorului şef al partidului.
Scenariul „fericit”
Dacă Mircea Geoană ajunge la Cotroceni, susţin voci din PSD, el va avea suficientă forţă să-şi impună succesorul. Ca de obicei, la alegerile din PSD va fi un vot controlat de sus şi vor conta „în ţelegerile” dintre şefii de or ga nizaţii. De asemenea, şi influenţa unor lideri centrali precum Hrebenciuc, Mitrea, Nă