Oamenii de cultură vor ca numele şi opera poetului filosof să fie declarate brand de România. Propunerea a fost aplaudată de cei peste 200 de participanţi la festivitatea de deschidere a Festivalului internaţional „Lucian Blaga”, desfăşurat azi la Cluj.
Propunerea a venit din partea fostului director al Institutului Cultural Român din Paris, Horea Bădescu. Acesta a afirmat că la cele şapte ediţii ale simpozionului Blaga de la Paris, numeroase personalităţi culturale ale Europei şi-au exprimat admiraţia pentru opera clujeanului.
„Ar fi o binemeritată apreciere pentru cultura românească. În comparaţie cu Eminescu, incontestabil un mare clasic, Blaga este mult mai actual şi mai apropiat de aşteptările lumii contemporane”, ne-a precizat Bădescu. Mircea Borcilă, preşedintele Societăţii „Lucian Blaga” ne-a declarat că propunerea lui Bădescu va fi preluată de asociaţie, pentru a se efectua un demers pe lângă autorităţile competente, Ministerul Culturii şi Ministerul Turismului. „Cum se efectuează pelerinaje la diferite personalităţi culturale de talie universală, aşa se pot face excursii şi la locurile legate de viaţa lui Blaga, casa natală din Lancrăm- Alba”, a mai spus Bădescu.
Dosarul de securitate inaccesibil
La manifestare a participat şi Dorly Blaga, fiica poetului, care şi-a manifestat dezamăgirea faţă de progresele mici reuşite în ultimii ani, legate de memoria tatălui său, izolat în anii ’60 de Securitate şi propaganda comunistă.
Au rămas nerezolvate atât problema sălii de sport din Lancrăm, care obturează mormântul lui Blaga, cât şi acordarea unui spaţiu pentru înfiinţarea centrului internaţional pentru studii blagiene. „Nu am avansat nici în privinţa accesului la dosarul meu de securitate”, a mai spus Dorly Blaga.