Studenţii plătesc scump meditaţii, taxe de cămin sau de studiu până la finele facultăţii. Sumele investite în studiile universitare se recuperează în zeci de ani, mai ales în condiţiile crizei financiare mondiale.
Liceenii care se pregătesc să înceapă facultatea în Timişoara nu mai fac meditaţii încă din clasa a noua, pentru că la majoritatea secţiilor nu se mai dă examen. Cu toate acestea, mulţi aleg să facă meditaţii particulare la cel puţin două materii în ultimul an pentru a fi pregătiţi la bacalaureat. Astfel, părinţii liceenilor vor scoate din buzunar în total peste 2.500 lei.
Urmează înscrierea la facultate, pentru care aceiaşi părinţi vor plăti aproximativ 500 lei. În prezent, Universitatea de Vest din Timişoara a crescut taxele anuale de la 2.500 lei la 2.750 lei sau chiar peste 3.000 lei pentru facultăţi cum ar fi Artele Plastice. Pe lista de plată se vor adăuga sumele pentru de cazare, bani de buzunar şi manuale. După încheierea studiilor masterale rezultă o sumă de aproape 40.000 lei.
Sume recuperate în 17 ani
După terminarea facultăţii, toţi cei care, în ciuda crizei financiare, îşi găsesc un loc de muncă în Timişoara, pot primi salarii între 600 şi 6.000 lei, de la operatorii centrelor telefonice de relaţii cu publicul (call-centre) până la cei care lucrează în domeniul IT. Criza financiară a redus însă dramatic posturile libere în Timişoara, iar la ora actuală firmele de recrutare pun la dispoziţie joburi în vânzări sau în call-center, cu salarii care depăşesc cu greu 1.000 lei.
După ce plăteşte chiria, întreţinerea şi mâncarea, un angajat mai poate rămâne cu cel mult 200 lei lunar. Astfel, dacă salariul nu s-ar modifica, absolvenţii şi-ar putea recupera banii investiţi într-o facultate după aproape 17 ani, adică atunci când vor avea o vârstă de peste 40 de ani.
Edu