Prin definitie, un pirat ataca, fura si ucide, iar apoi fuge, la fel de repede si subtil precum a aparut, si se ascunde.
In opinia unor analisti, exact acelasi lucru s-a intamplat si in sistemul financiar-bancar. Proprietarii extrem de bogati ai unor companii si-au dat seama, cu stupoare, ca si-au pierdut intreaga avere.
Insa le-a ramas influenta, pe care si-au folosit-o sa transfere pierderile pe umerii contribuabilor, iar acum s-au retras, incercand sa revina ia la vechile obiceiuri, ce au condus la aparitia criziei, spun economisitii de la Pravda.
Exista si dovezi pentru a sprijini aceste afirmatii: asa numitele "teste de stres", menite a determina "starea de sanatate" a institutiilor bancare din Statele Unite.
In urma lor, s-a ajuns la concluzia ca mai multe banci americane au nevoie de miliarde de dolari, pentru a se sustine financiar. Insa unii analisti sustin ca cifrele, pur si simplu, nu sunt bune.
Spre exemplu, grupul financiar Citi, cu o capitalizare de 2 trilioane de dolari, a inregistrat pierderi masive in ultimul an. Insa, la testele de stres, a reiesit ca are nevoie de numai cinci miliarde de dolari, pentru a isi redresa situatia.
De fapt, potrivit ultimui raport, va fi nevoie de numai 75 de miliarde de dolari, mai putin de o zecime din intregul plan de sprijin financiar al guvernului SUA, pentru a reface sistemul bancar american. Prin urmare, se pare ca, in doar cateva luni, situatia s-a schimbat atat de dramatic, incat unele banci, printre care Goldman Sachs si JPMorgan Chase, vorbesc, deja, de plata imprumuturilor, pe care le-au luat de la stat.
Sigur, lucrurile incep sa arate mai bine. Dupa ce s-au cheltuit trilioane de dolari din banii contribuabililor si au fost disponibilizati sute de mii de oameni, preturile la proprietatile imobiliare incep sa se stabilizeze, un