Accesul limitat sau interzis al istoricilor la documente oficiale din decembrie ’89 lasă loc de controverse.La aproape două decenii de la evenimentele din decembrie 1989, disputa revoluţie – lovitură de stat continuă fără ca vreuna dintre tabere să poată învinge. Cititi si:
Revoluţia din decembrie: a fost sau n-a fost?
Faţa ascunsă a luptei pentru dezarmare
Ce a fost în decembrie 1989 în România? Revoltă populară, transformată în revoluţie anticomunistă? Lovitură de stat, pe fondul revoltei populare, care a deturnat revoluţia în favoarea celor care s-au înfipt în fruntea mesei?
A fost un plan al serviciilor secrete străine, care urma să pună în locul lui Nicolae Ceauşescu un gorbaciovist, dar care a eşuat din cauza elanului maselor populare? Aceste ipoteze, împreună cu numeroase alte scenarii, mult mai fanteziste – care implică masoneria, evreii, oligarhia mondială, etc – au fost subiect de dispută încă din 1990. Deşi au trecut mai mult de 19 ani, disputa nu s-a stins.
Dimpotrivă, este alimentată de noi şi noi dovezi, aduse de cei care susţin respectivele scenarii, fie ei revoluţionari, politicieni, istorici sau jurnalişti.
O întâlnire în plus
La masa rotundă organizată miercuri, 13 mai, de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, la Muzeul Ţăranului Român, au participat susţinători ai fiecăreia din ipotezele principale privind evenimentele din ‘89.
Ideea organizatorilor a fost de a da loc unei dezbateri de idei, pe tema certitudinilor şi controverselor legate de aceste evenimente.
Din păcate, ca în mai toate împrejurările în care s-a discutat pe tema “Decembrie 1989”, nu a fost vorba de un real dialog între participanţi ci, mai degrabă, de o serie de monologuri, presărată, din când în când. de schimburi de replici.
Revoluţia, murdărită d