Cum s-a ratat un Premiu Nobel
La Editura Vremea urmeaza sa apara "Nicolae C. Paulescu, omul si opera sa medicala", de dr. Constantin Angelescu.
Nicolae Paulescu este cunoscut romanilor pentru descoperirea insulinei si pentru nedreptatea ce i s-a facut prin acordarea Premiului Nobel unor cercetatori canadieni, tot pentru descoperirea tratamentului pentru diabet. Mai putin cunoscut e faptul ca, in 1969, Comitetul Nobel si-a recunoscut greseala, confirmand opera de pionierat a savantului roman.
Dr. Constantin Angelescu prezinta in cartea sa latura umana a marelui profesor, descoperirile sale pe plan medical si incercarile de perfectionare a invatamantului medical romanesc, de pregatire continua a tinerilor medici. Paulescu a fost un pionier al endocrinologiei moderne, studiind hipofizasplina, glanda suprarenalatiroidapancreasul tratamentul febrei legilor lui Ambard si a constantei ureo‑secretorii. In plus, Paulescu a avut o contributie remarcabila la intemeierea neurochirurgiei romane si a introdus in fiziologie ideea de „suflet" si de „Dumnezeu".
La sfarsitul cartii veti gasi un tabel cronologic cu date privind viata si opera lui Paulescu, dar si cu precizarea studiilor despre marele savant aparute dupa moartea sa, urmata de o lista a publicatiilor cercetatorului, un rezumat in limba engleza si altul in franceza.
Dr. Constantin Angelescu l-a cunoscut indeaproape pe Nicolae C. Paulescu, fiindu‑i nepot, elev, secretar si asistent in laboratorul de fiziologie al Facultatii de Medicina din Bucuresti.
Iluziile lui Malraux
La Editura RAO se afla in pregatire volumul "Carnet din U.R.S.S." de Andre Malraux. Traducere de Ileana Cantuniari.
Clasicul literaturii franceze Andre Malraux, laureat al Premiului Goncourt pentru romanul "Conditia umana", in 1933, calatoreste din nou, in