Valoarea medie a unei restante la creditele bancare - cumulat retail si corporate - a fost in luna martie de 27.700 de lei (6.500 euro), in timp ce anul trecut in martie valoare medie a unei restante era de 23.500 de lei (6.300 euro), potrivit datelor publicate de Centrala Riscurilor Bancare, organismul BNR care gestioneaza informatia privind piata de creditare.
Cresterea mediei a fost determinata in principal de noile restante acumulate de companii, spune Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania).
"Restantierii companii sunt mai putini si cu sume mai mari, de aceea media este atat de ridicata. Companiile au inceput sa aiba probleme la rambursarea datoriilor in ultimele cateva luni, ca un efect al blocajului financiar si al arieratelor acumulate. In special au fost afectate companiile mici si mijlocii care, avand o structura mai fragila a bilantului, au resimtit presiunea incasarilor care intarzie. Desigur, sunt si firme mari care au probleme", comenteaza Dragos Cabat, adaugand ca si restantele acumulate de populatie au accelerat destul de puternic trendul in ultimele 3-6 luni.
Numarul debitorilor cu restante, cumulat persoane fizice si companii, a crescut semnificativ de la 90.628 in martie anul trecut la 174.286.
Peste pragul de 2%
Valoarea restantelor a avansat puternic, ajungand in martie anul acesta la 4,8 mld. lei (1,1 mld. euro), in crestere de peste doua ori fata de martie anul trecut. Ponderea sumelor restante in total sume datorate a depasit pentru prima data in martie pragul de 2%, cu mult peste nivelul de 1,15% din martie 2008. Totalul sumelor datorate, care reprezinta "riscul global", a inregistrat in martie un avans anual de 23,5%, pana la o valoare uriasa de 229 mld. lei (54 mld. euro).
Numarul total de debitori, atat persoane fizice, cat si companii, a ajuns in martie la 1,02 mi