Parlamentarii britanici sunt puşi în dificultate de dezvăluirile privind decontările de serviciu. Parlamentul de la Londra caută soluţii pentru a mai ieşi dintr-o criză. A „deconturilor imorale”. Cititi si:
Deconturile jenante ale aleşilor britanici
Brown îşi exprimă susţinerea faţă de ministrul care a decontat închirierea unor filme porno
În încercarea de a mai atenua din replicile numeroase la cutremurul deconturilor care a lovit săptămâna trecută Palatul Westminster, aleşii britanici au promis că vor da înapoi o parte din banii publici folosiţi în interes personal.
N-ar fi o sumă mare – 100.000 de lire sterline, adică aproape o jumătate de milion de euro – şi nu e vorba de toţi parlamentarii implicaţi. Însă măsura cea mai aşteptată de public este reformarea sistemului deconturilor, care să împiedice pe viitor repetarea unor „abuzuri”.
Casierie generoasă
Legile britanice le permit parlamentarilor să deconteze o parte din cheltuielile de întreţinere a aşa-numitei reşedinţe secundare – respectiv o locuinţă, alta decât cea a familiei, în care parlamentarul şi-ar putea desfăşura mai bine activitatea.
Însă unii parlamentari au profitat de sistem, de pildă, pentru a-şi redecora o casă pe care ulterior au vândut-o. Sau pentru a-şi plăti ratele la „a doua locuinţă” chiar şi după ce împrumutul a fost achitat în întregime, cum este cazul deputatului laburist Elliot Morley.
Legal? Poate, însă nu şi moral
Alţii au mers la casieria Palatului Westminster pentru a cere banii pe un capac de toaletă (John Prescott, fost vicepremier), un vas pentru cuburi de gheaţă (John Reid, fost ministru) sau casete cu filme pentru adulţi (Jacqui Smith, şefa ministerului de interne).
În scandal sunt implicate atât persoane din Partidul Laburist, cât şi de la conservat