Necesarul pentru acest an va fi acoperit cu 100 de milioane de euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană. Pentru finanţarea programului de reabilitare termică, Guvernul a alocat 85,7 de milioane de euro de la bugetul de stat. Alte 100 de milioane vor veni de la UE. Din cele 50.000 de solicitări de finanţare existente acum la nivelul primăriilor rezultă un cost mediu de 4.000 de euro/apartament pentru reabilitarea termică. Iniţial, costul mediu fusese estimat la 3.500 de euro/apartament. Până în prezent, Guvernul a primit din partea primăriilor solicitări în valoare de 785 de milioane de lei, dublul sumei alocate.
Consumul minim, redus la jumătate
Oficialii de la Palatul Victoria afirmă că în luna iulie, în urma primirii împrumutului de la Comisia Europeană, vor fi alocate programului încă 100 de milioane de euro pentru a acoperi cererile primite. Dar estimările oficiale arată că, pentru toate cele 83.000 de blocuri cu peste 3,2 milioane de apartamente construite înainte de 1990, suma totală necesară reabilitării termice este de 10 miliarde de euro.
Prin lucrările efectuate se vizează reducerea consumului anual specific pentru încălzire la mai puţin de 100 de kwh/mp, în condiţiile în care consumul actual de energie este cuprins între 180 şi 240 de kWh/mp. Programul de reabilitare a fost extins la toate blocurile de locuinţe realizate după proiecte elaborate în perioada 1950-1990.
Etapele programului
Potrivit legislaţiei specifice, pentru implementarea programului de reabilitare termică trebuie parcurse următoarele etape:
1 Identificarea şi inventarierea blocurilor de locuinţe;
2 Înştiinţarea asociaţiilor de proprietari de către coordonatorii locali privind înscrierea în programul local;
3 Hotărârea adunării generale a proprietarilor de înscriere în progr