Recesiunea economica a continuat sa se accentueze in Zona Euro, produsul intern brut scazand cu 2,5% in trimestru I 2009, recul fara precedent si superior celui inregistrat de Statele Unite ale Americii, anunta AFP, citand statisticile publicate vineri.
Cele 16 tari care utilizeaza moneda euro au inregistrat cel de-al patrulea trimestru consecutiv de recul al activitatii economice, in conditiile in care PIB-ul a scazut cu 0,2% in trimestrele II si III din 2008 si cu 1,6% in trimestrul IV al anului trecut.
Aceasta este cea mai mare scadere a PIB-ului trimestrial din 1995, de cand se efectueaza statistici pentru Zona Euro.
Statele Unite au inregistrat un recul de 1,6% al PIB-ului in primul trimestru a anului, in raport cu precedentul.
Dintre marile economii, Germania a fost cea mai afectata, cu o contractare a activitatii economice de 3,8% - cea mai mare rata de la publicarea datelor trimestriale, in 1970.
Franta a inregistrat in primul trimestru o scadere a produsului intern brut de 1,2%, dupa ce economia s-a contractat cu 1,5% pe ansamblul ultimelor trei luni ale anului trecut, a anuntat Institutul de Statistica (Insee).
Prin cele doua reduceri ale PIB-ului, Franta a intrat oficial in recesiune, definita ca reculul activitatii economice pe perioada a doua trimestre consecutive.
In trimestrul III 2008, Franta a reusit sa afiseze o usoara crestere economica, de 0,1%, spre surprinderea analistilor.
Cifrele statistice arata totusi ca Franta rezista un pic mai bine in fata crizei economice mondiale decat principalii sai parteneri europeni.
Cu cat a scazut PIB-ul principalelor economii europene: Italia - 2,4%Spania - 1,8%Marea Britanie - 1,9%
Recesiunea economica a continuat sa se accentueze in Zona Euro, produsul intern brut scazand cu 2,5% in trimestru I 2009,