Memoriile unui fost lider rebel al comuniştilor chinezi au fost publicate, la patru ani de la moartea acestuia. În cartea "Prizonierul statului: Jurnalul secret al lui Zhao Ziyang" sunt prezentate multe dintre nedreptăţile dintre aprilie şi iunie 1989. Sursa: gopkorea.blogs.com
Cartea urma să fie lansată abia săptămâna viitoare, dar în unele librării din Hong Kong ea tinde să devină bestseller. La 4 iunie, se împlinesc 20 de ani de la masacrul de la Tiananmen, când comuniştii au eliberat piaţa cu tancurile.
Zhao - un comunist care vedea totul altfel
Marea "greşeală" a comunistului Zhao este că, în loc să participe la meschina înăbuşire a protestului, a trecut de partea zecilor de mii de studenţi din piaţa din Beijing. Atitudinea l-a costat funcţia de partid şi 16 ani de arest la domiciliu.
Ultima sa apariţie publică datează din 19 mai 1989, când i-a vizitat pe tinerii demonstraţi din faţa Oraşului Interzis şi i-a sfătuit să abandoneze lupta, deoarece le se pregăteşte o ripostă violentă.
Mulţi nu l-au ascultat. Tinerii "cuceriseră" piaţa Tiananmen încă din aprilie, când cel mai important lider pro-democraţie, Hu Yaobang, era înmormântat. Ceremonia strânsese în piaţa 100.000 de oameni.
O tragedie de neoprit
Ciudat este că, atunci când a mers în mijlocul tinerilor din piaţă, Zhao era însoţit de Wen Jiabao. Adică actualul premier, acesta reuşind să îi convingă la acea vreme pe mai marii comunişti că nu era un aliat al "disidentului" Zhao.
"Stăteam, împreună cu familia, în curtea casei mele, când am auzit că se trage continuu. O tragedie care avea să şocheze lumea era acum de neoprit", scrie în memoriile liderului chinez.
Conducerea comunistă de la Beijing începuse deja propaganda, spunând că oprirea acestor "huligani" era esenţială, pentru continuarea cr