Din primavara pana in toamna lui 2008, pictorul Stefan Caltia, unul dintre seniorii de forta ai generatiei de aur a plasticii noastre, a umplut cu desene o straveche biserica din judetul Bistrita-Nasaud, din satul Herina.
Bazilica este unul dintre cele mai importante monumente romanice ale Europei. O abatie benedictina din secolul XIII, devenita apoi biserica saseasca. Fascinat de "aratarea" alba de pe dealurile verzi ale nordului Transilvaniei, Stefan Caltia a trudit aproape doi ani la desenele sale facute pe calc, ca niste papirusuri fara de sfarsit, cu insemne si florilegii crestine, sugerari ortodoxe ori irlandeze. In catedrala, desenele pictorului au parut cand aripi de inger inflorate, cand foi dintr-o psaltire coplesitoare si gigantica... Acum, dupa un an, chiar de 1 mai 2009, Stefan Caltia a tinut sa-si inaugureze in alt spatiu spiritual albumul cu desene de la Herina (Cartea de la Herina), insotit si de o parte din "papirusurile" sale crestine si de un film. Lansarea s-a facut la Campina, in incinta ansamblului parohial al bisericii Sf. Nicolae, amenajat chiar de sotia pictorului, arhitecta Livia Caltia, si pentru care a primit anul trecut premiul cel mare al Ministerului Culturii. A fost de fata si Matei Caltia, fiul pictorului, directorul "Galeriei Posibile", implicata in proiectul de la Herina. La incheierea evenimentului, am stat de vorba cu cei doi protagonisti ai visului de la Herina: Stefan Caltia si fiul sau, Matei.
MATEI CALTIA
(directorul Galeriei Posibile)
- Spuneti-mi ceva din povestea desenelor de la Herina.
- Am fost multi care ne-am ocupat de acel proiect. Totul a plecat de la o expozitie pe care am organizat-o in 2006 la Bistrita, la galeria UAP de acolo, la invitatia domnului Oliv Mircea, care este un critic cunoscut. Atunci, Stefan Caltia a fost intr-o scurta calatorie la Herin