Cea de-a cincea ediţie a "Nopţii Europene a Muzeelor" oferă bucureştenilor posibilitatea de a vizita gratuit 11 dintre instituţiile de cultură din Capitală. Marile absenţe din acest an sunt Muzeul Ţăranului Român, care se pregăteşte pentru renovare, şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, închis până în 2010 pentru reabilitare. RATB pune la dispoziţia iubitorilor de cultură şi artă trasee speciale, între orele 21.00 şi 4.00. Evenimentul a fost iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa. Sursa: Muzeul Municipiului Bucureşti
Pictopoezie la Muzeul de Artă al României
Cu trei expoziţii permanente - Artă Europeană, Artă Veche Româneascăşi Artă Românească Modernă, Muzeul Naţional de Artă al României îşi întâmpină vizitatorii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 18.00 şi 4.00, cu o abordare inedită a picturii. Nouă dintre cele mai reprezentative tablouri, alese de către organizatori după "valoarea sentimentală", nu materială, vor putea fi admirate însoţite de versurile celor mai cunoscuţi poeţi ai lumii. De la Baudelaire la Shakespeare, de la E.A. Poe la Tristan Tzara, versurile vor înrăma picturi care să încânte ochii şi inima privitorului.
Şi, pentru că noaptea se anunţă a fi caldă, organizatorii s-au gândit să mute petrecerea în generoasa curte a fostului palat regal. Zidurile acestuia vor fi mângâiate de proiecţiile aceloraşi versuri din interior, iar în cinematograful organizat în aer liber va avea loc proiecţie de film mut, pe fond muzical.
Despre muzeu: Iniţial casă modestă, construită în 1920 de Dinicu Golescu, actualul Muzeu de Artă al României a suferit transformări care s-au întins pe mai mulţi ani, până în 1989, când Revoluţia a distrus aproximativ 80% din clădire, dar şi peste 1.000 de lucrări.
Dinicu Golescu, Alexandru Ghica, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand, Car