Prezentat drept cea mai mare revolutie de la aparitia televiziunii, internetul este, totodata, un paradis pentru escroci
In anii '30, gangsterul american Willy Stutton devenise celebru pentru atacurile sale armate, dar mai ales pentru o expresie ce definea la perfectie "anii negri" ai Americii, lovita de criza economica: "De ce sparg bancile? Pentru ca acolo este singurul loc unde mai pot gasi bani".
In prezent, chiar daca ghiseele au in continuare bani lichizi, revolutia informatica a facut ca sume uriase sa treaca din bancile clasice in bancile de date. In spatiul cibernetic, averi colosale circula de jur imprejurul globului, facand opriri profitabile pe calculatoare multiple. Ca este vorba despre transferuri monetare sau doar despre shopping, tranzactiile comerciale pe internet se ridica la multe miliarde de euro.
Cu toate acestea, conform unei anchete realizate de AIDC (American International Data Corporation), numarul celor care fac cumparaturi online este in continua scadere. Principalul motiv invocat nu este criza, ci teama de existenta unor eventuale brese in sistemele de securitate de pe internet. Pentru ca escrocii contemporani stiu de mult timp ca adevaratele comori sunt cele virtuale.
O retea deschisa
In prezent, este aproape imposibil sa fii sigur ca un site de pe internet care propune cumpararea de bunuri si servicii prin intermediul cartii de credit este in totalitate pazit de piratii informaticieni. In unele cazuri, ei au nevoie doar de cateva minute pentru a fura, in urma fiecarei tranzactii financiare, informatiile necesare. Mai tarziu, datele de pe cartile de credit sunt vandute mai departe, bineinteles, tot pe internet. Din aceasta cauza, pirateria informatica aduce in fiecare an pierderi de zeci de miliarde de euro. Imaginatia "hotilor" de pe Internet pare fara limite, iar varsta lor coboara, adesea, pa