Dupa calendar, ne aflam in plina campanie pentru alegerile europarlamentare. Dupa ce vedem pe strada si la televizor si citim in ziare, nici vorba. Este, in schimb, in plina desfasurare campania pentru prezidentialele din toamna. Singurul partid care pare sa fi luat cat de cat in serios alegerile europene este PDL (probabil pentru ca nu prea are cum sa-si lanseze acum un candidat prezidentiabil) si cred ca acest lucru se va vedea peste trei saptamani. Dar, daca asta e subiectul zilei, sa discutam despre candidatii pentru Presedintie.
Va fi o cursa in doua etape. In prima, lupta se va da pentru locul doi, intre Mircea Geoana si Crin Antonescu. Apoi, vom vedea in ce masura cel mai bine plasat dintre cei doi va reusi sa adune voturile candidatilor iesiti din cursa pentru a-l invinge pe actualul presedinte. Acesta e acum cel mai plauzibil scenariu – in ipoteza in care Traian Basescu nu pune in practica amenintarea de a renunta la a doua candidatura. Asadar, prima intrebare este cine va ajunge in turul al doilea.
Mircea Geoana il devanseaza deocamdata in sondaje pe Crin Antonescu si are resurse de crestere pana la nivelul intentiei de vot cu care este creditat PSD (in jur de 30%). Principalul sau atu il constituie recunoscuta forta organizatorica a PSD. Handicapul este la capitolul "imagine". Conform ultimului sondaj INSOMAR, Geoana este cel care, dintre cei trei principali competitori, intruneste cele mai putine optiuni la intrebarea despre masura in care are calitatile unui presedinte: 33%, fata de 38% (Antonescu) si 41% (Basescu). In acelasi sondaj, seria de intrebari referitoare la atributele considerate de autori ca relevante pentru un prezidentiabil (competent, cinstit, puternic, convingator) arata ca Geoana nu se evidentiaza prin nici unul dintre acestea. Cu alte cuvinte, el nu este perceput ca avand o calitate dominanta, adica are o imagine ma