Salata cu sos fierbinte
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 cartofi, 1 capatana de salata verde, 1/2 legatura patrunjel verde, 3 cepe verzi, taiate rondele, sare, piper negru macinat, 2 felii bacon, taiate cubulete, 2 linguri otet de vin.
Mod de preparare: * Se spala bine cartofii si se fierb - cu coaja - circa 20-30 de minute in apa cu sare. * Intre timp, se alege salata, se spala, se zvanta, si se rupe fiecare frunza in 2-3 bucati. Se aleg frunzulitele de patrunjel, se spala si se zvanta. * Se scurg cartofii si se lasa putin sa se raceasca. * Se incalzeste un castron mare, inmuindu-l cateva minute in apa fierbinte si se sterge bine. Se pun 4 farfurii in cuptorul incins si stins, ca sa stea calde. * Se curata cartofii de coaja, se pun pe fundul castronului bucatile de salata si patrunjel, si peste ele cartofii taiati felii subtiri. Se adauga rondelele de ceapa, sare si piper si se amesteca bine. * Se prajeste baconul intr-o tigaie uscata, pana ce-si lasa grasimea. Se adauga o lingura de apa, se lasa sa dea intr-un clocot si se toarna peste salata. Se amesteca din nou. * Se incinge si otetul in tigaie, se toarna si el peste cartofi, se amesteca si se serveste salata imediat pe farfuriile tinute la cald.
Fileuri de peste la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste proaspat (cod, merluciu, salau) a 175 g, 50-75 g unt sau margarina, 8 felii subtiri de bacon (costita afumata), 2 cepe verzi tocate marunt, 375 g cartofi taiati felii, 1/2 foaie de dafin, 1/2 legatura codite de ceapa verde, taiate rondele, 1/2 legatura de patrunjel, tocat marunt, sare, piper, 4 linguri smantana acrisoara.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180. Se-ncing intr-o tigaie 25 g de unt si se prajesc feliile de bacon, pe ambele parti, pana ce devin crocante. Se scot din tigaie si se tin la cald. Se caleste ceapa in grasimea