Petrom aşteaptă virarea sumei de 62 de milioane de euro, însă se loveşte de o inginerie juridică, marca Petromservice. SOV râde, Luca e indiferent, Vosganian tace.
Ancheta procurorilor DNA, privind o posibilă deturnare de TVA de aproximativ 62 de milioane de euro în beneficiul firmei PSV Company (fosta Petromservice), aflată în sfera de influenţă a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, e privită cu detaşare de cei doi afacerişti.
Procurorii DNA îi anchetează pe cei cinci administratori ai PSV Company pentru că ar fi girat o presupusă decontare ilegală de TVA. Tranzacţia în urma căreia Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a rambursat PSV cele 62 de milioane de euro a avut loc în septembrie 2007, când Petrom a achiziţionat printr-un contract de transfer de activitate petrolieră, trei dintre diviziile Petromservice, contra sumei de 328 milioane euro. Prevederile Codului Fiscal în vigoare la data respectivă lăsau loc de interpretări, nefiind clar dacă tranzacţia era sau nu purtătoare de TVA.
Legislaţia a fost modificată câteva săptămâni mai târziu, de guvernul Tăriceanu. Codul Fiscal (art. 128 alin. 7) a fost reformulat astfel încât să fie clar că tranzacţiile precum cea dintre Petrom şi Petromservice nu sunt purtătoare de TVA. Noile prevederi au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2008. Varujan Vos ganian, ex-ministrul finanţelor şi semnatar al respectivei ordonanţe de guvern, nu a răspuns telefoanelor EVZ.
Gheorghe Supeală, directorul general al PSV, ne-a povestit detaşat că a dat deja ochii cu procurorii anticorupţie, dar e optimist: „N-am intervenit, n-am plătit, n-am făcut presiuni la nimeni”.
„Nu mă interesează”
Ulterior, Supeală s-a transformat în „avocatul” lui Liviu Luca, şeful Asociaţiei Salariaţilor din Petrom, care deţine 25 la sută din acţiunile PSV Company. „Livi