Cu şapte luni înainte de începutul sfârşitului, Nicolae Ceauşescu organiza o vizită de lucru în Praga. Acolo s-a întâlnit cu secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Milos Jakes, şi cu preşedintele ţării, Gustav Husak, căruia i-a înmânat ordinul "Victoria Socialismului". Acelaşi Gustav Husak care, cu douăzeci de ani înainte, preluase conducerea PCC în urma intervenţiei sovietice criticată public de Ceauşescu...
Privind înapoi, astăzi ni se pare că în mai 1989 soarta regimurilor comuniste era pecetluită. Pe atunci însă, până şi pentru experţii în domeniu, căderea regimurilor comuniste susţinute de URSS era cel mult un vis. În contextul vizitei lui Nicolae Ceauşescu la Praga cuvântul de care se temeau cei mai mulţi lideri comunişti era mai degrabă "reformă" decât "schimbare".
CU FRICĂ DE MOSCOVA
În 1985 iniţierea perestroikăi în URSS de Mihail Gorbaciov a provocat reacţii diferite în statele comuniste. Ţări ca Polonia şi Ungaria au salutat reforma. În Ungaria, importante reforme economice fuseseră declanşate "de sus" încă din 1978. Iar în Polonia, mişcarea "Solidaritatea", pornită dintr-o iniţiativă populară la începutul anilor '80, obligase guvernul la o serie de concesii.
Restul statelor socialiste au respins însă principiile perestroikăi. Principalii oponenţi erau Germania Democrată, Albania şi, bineînţeles, România. Cehoslovacia şi Bulgaria pe de altă parte au încercat să evite deteriorarea relaţiilor cu URSS, adoptând reforme de suprafaţă în domeniul economic. Totuşi, ideologia oficială a rămas una profund conservatoare, iar liderii regimurilor aşteptau mai degrabă eşecul perestroikăi şi reîntoarcerea la vechile tipare decât o schimbare profundă a sistemului.
În Cehoslovacia, tentativa de reformare a sistemului din 1968, intrată în istorie sub numele de "Primăvara