Cât timp va mai dura scăderea din economie şi cum va fi revenirea? Răspunsurile la această întrebare sunt împărţite.
Optimiştii, printre care se numără şi autorităţile române, susţin că deja de la jumătatea acestui an economia va începe să crească. Pesimiştii spun însă că scăderile vor continua până la jumătatea anului viitor, după care putem vorbi despre o restabilire pe linia de plutire.
Analistul financiar Bogdan Baltazar se înscrie în tabăra celor care prognozează o revenire rapidă. „Estimarea mea este că e posibil încă din trimestrul trei să înregistrăm o uşoară creştere în raport cu trimestrul doi”, ne-a spus el.
Creşterea, mai lentă decât căderea
O opinie similară este îm părtăşită şi de Tony Avramescu Romani, bancher de investiţii la Freeman&Co. din New York. În opinia sa, „ne aflam deja în perioada cea mai grea. Mulţi români sunt deja şomeri cu şanse destul de mici să-şi găsească un loc de muncă în curând. Puterea lor de cumpărare este relativ redusă faţă de anul trecut, şi acest lucru face revenirea economică mai dificilă”. Po trivit acestuia, revenirea la creş terea economică nu va fi la fel de rapidă cum este scăderea. „Dar asta înseamnă că vom avea o creştere mai sustenabilă şi mai sănătoasă decât în trecut”, adaugă el. Tony Avramescu Romani consideră că ţara noastră are potenţialul de a-şi reveni mai repede decât alte ţări din jur.
Revenire, abia din 2010
Profesorul de economie Daniel Dăianu a precizat, pentru EVZ, că nu îmbrăţişează teza că vom asista la o relansare în a doua jumătate a anului. El este de părere că „evoluţia economiei româneşti depinde de ceea ce se întâmplă în Europa. Trebuie să asistăm la atin gerea fundului, după care, încet-încet, să pornim motoarele revenirii”. Iar relansarea poate fi într-un ritm alert, dar ar putea semăna şi cu o stagnare. „În Europa,