» O vorba prin romani spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Fara sa stie teoria ciclicitatii economice bunul simt gospodaresc a intuit ca te costa mai putin sa ai un lucru necesar atunci cand, din varii motive – in cazul proverbului motivul e pur sezonier–restul lumii nu il cauta sau nu se gandeste sa il caute. Lucrurile stau la fel indiferent ca e vorba de sanie, car sau locuinta.
Ganditi-va un pic: cati oameni pe care ii cunoasteti iesisera la cumparaturi imobiliare in 2006-2008? Cum bani pe la banci erau, preturile cresteau mintenas. Cine s-ar fi gandit la concedieri cand economia mergea iar in anumite domenii, cum era cel al constructiilor, erau lefuri si nu se gaseau angajati? Atrasi ca fluturii de bec, micii investitori au dat navala fara sa realizeze ca ei insisi duceau preturile tot mai sus. Vara imobiliara era pe sfarsite, iar lumea tot se mai inghesuia dupa carute. Sa tot fii vanzator, ca piata era a ta! Iarna? La asa fierbinteala de preturi si tranzactii, cine s-ar mai fi gandit la zapada?
Numai ca si pietele au regula lor: cald-rece, cald-rece, chiar daca "anotimpurile" au cadenta diferita de cele astronomice. Uneori perioadele calde sunt mai lungi, alteori mai scurte. Dar iernile vin de fiecare data!
Cine a avut 100.000 de euro si rabdare in 2007-2008 poate cumpara acum lejer dupa formula 2 la pret de 1 si chiar nu trebuie sa se grabeasca. Veti replica: dar cine a stiut? Repet: iernile vin de fiecare data! Cum economiile nu pot creste la nesfarsit nici pietele imobiliare nu se comporta altfel. Marea criza economica de la sfarsitul anilor 20 a fost precedata de o ditamai bula imobiliara formata in statul american Florida la inceputul anilor, 20. Zapada recesiunii s-a asternut in octombrie 1929, iar soarele avea sa apara abia dupa 1933. Bursa, pietele de marfuri, cele de metale, nu pot creste la nesfars