Ca în mai toate afecţiunile renale, consumul adecvat de lichide este esenţial în tratarea rinichiului polichistic. Iar dacă aceste lichide sunt preparate din plante cu acţiune terapeutică, efectele sunt mult sporite. Tumorile benigne (necanceroase) de la nivelul rinichilor, de forma unor pungi cu conţinut lichid, deşi nu necesită operaţie, pot determina apariţia unor complicaţii: hipertensiune arterială sau chiar insuficienţă renală.
Leacurile din plante medicinale, precum urzică albă moartă ori ovăz nedecorticat, şi sucurile de morcov, ridiche neagră, castraveţi şi de sfeclă roşie previn tocmai aceste riscuri.
Mugurii de plop sunt antiseptici
De la plop se recoltează mugurii, din care prepari o infuzie (dintr-o linguriţă cu muguri zdrobiţi şi 250 ml de apă clocotită), apreciată drept un antiinflamator şi dezinfectant al căilor urinare.
Mugurii, surse vegetale de propolis, sunt remedii cu dublă acţiune: de protecţie şi de regenerare renală.
Iarba mare «topeşte» chisturile
Spală rădăcina plantei şi toac-o mărunt. Amestecă 30 g de rădăcină cu două linguri de miere şi cu una de drojdie de bere.
Adaugă 3 l de apă caldă şi lasă amestecul la macerat două zile, la loc călduros. Bea câte 50 ml de trei ori pe zi, înainte de masă. După 20 de zile, cura se repetă.
Mesteacănul, bun diuretic
Frunzele plantei au acţiune diuretică şi favorizează eliminarea acidului uric. Mai mult, planta tratează infecţiile căilor urinare şi ajută la topirea calculilor biliari, tulburări frecvente în cazul chisturilor renale.
Este foarte bună infuzia (pe care o prepari dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu 250 ml de apă clocotită). Bea câte trei căni de ceai pe parcursul unei zile. Cura durează 18 zile.
Frunzele de vişin previn infla